3 Aralık 2011 Cumartesi

Kadın taksi şoförleri

Türkiye'nin en yoğun trafiğine sahip İstanbul'da ekmek parasını taksicilikten kazanan 6 bayan şoför var.
Kadın taksiciler, kendilerine şaşkın gözlerle bakan erkek sürücülerin kimi zaman kaza yaptığını anlatıyor. Taksimedya adlı şirkette çalışan Suna Özşahin, Ayfer Bürükeren, Reyhan Şentürk, Sevil Damlıca ve Nebahat Koçtemiz erkeklerin bile trafikte zorlandığı İstanbul'da direksiyon sallıyor.
Kadın taksi şoförleri Türk insanının hayatına 1960'lı yıllarda Belgin Doruk ve Fatma Girik'in oynadığı filmlerle girdi. Ailesinin geçimini sağlamak için taksi şoförlüğü yapmaya başlayan bir bayanın hikayesini anlatan "Nebahat Abla" filmi Türk insanını etkiledi. Ancak, filmin üzerinden 35 sene geçmesine rağmen bu meslek kadınlar arasında yaygınlaşmadı. "Biz bunu değiştireceğiz." diyen 5 bayan şoför, gazetede gördükleri bir ilanın ardından aynı ortamda buluşmuş. Önce bir dizi sınavdan geçirilmişler. Direksiyon hakimiyetlerine, psikolojik durumlarına bakılmış. İmtihanları başarıyla tamamlayınca 4,5 ay önce direksiyon başına geçmişler. Üstelik erkeklerden daha iyi şoförlük yaptıklarını iddia ediyorlar. İlk zamanlar aileleri şiddetle karşı çıkmış; fakat zamanla kabullenmek zorunda kalmışlar. Kadın taksicilerin araçları da özel. Televizyondan buzdolabına, yiyecekten içeceğe her türlü hizmet veriliyor.
Kamera şakası sanıyorlar
Suna Özşahin 53 yaşında, daha önce 15 sene servis şoförlüğü yapmış. Taksicilik yapmayı hiç düşünmemiş. 39 yıllık evli olan Özşahin'in 3 kızı, 2 torunu var. Suna Hanım, en fazla arabada kamera arayan müşterilerden şikayet ediyor. "Ben taksi şoförüyüm." dese de "Yapma abla ya, kamera nerede, akşam kaçta yayınlanır?" sorularına muhatap olmaktan kurtulamamış. Bazen de erkek meslektaşlarının sitemiyle karşılaşmış. "Bu işi de elimizden aldınız. Abla sen git öğretmenlik falan yap." sözlerini neredeyse her gün işitmiş.
48 yaşındaki Ayfer Büyükeren üniversite mezunu, banka müdürlüğünden emekli. Sarıyer Halk Eğitim Merkezi'nde Türk sanat müziği söyleyen Büyükeren, şoförlüğün sanıldığı kadar zor olmadığını savunuyor. Mesleğine âşık olduğunu söyleyen Ayfer Hanım, ilginç bir olay yaşamış: "Bir gün arabama bir turist bindi. Beni görünce cep telefonuyla İngiltere'deki arkadaşlarını arayarak, (Türkiye'de bir taksiye bindim; fakat şoförü kadın.) dedi."
Sevil Damlıca'nın durumu diğer arkadaşlarından farklı. Ehliyetini 3 yıl önce almış. Ailesi, taksiciliği bırakması için baskı uyguluyor. 37 yaşındaki Sevil Hanım, yıllarca modelist olarak çalışmış. İnsanlarla iletişim kurmayı çok sevdiğini anlatan Damlıca, babasının da taksi şoförü olduğunun altını çiziyor. 14 yaşında bir kızı var. Eşinden ayrıldığı için maddi sıkıntı çekmiş. Çocuğunun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla çalışmaya başlamış.
Nebahat Koçtemiz ise 50 yaşında. Daha önce bir sürücü kursunda direksiyon öğretmenliği yapan Koçtemiz, "Kolay işi herkes yapar biz zor olanı seçtik." diyor. "Kadınlar her işi yapamaz, taksi şoförlüğü erkek işidir." sözüne tahammül edemiyor. Birçok erkek sürücünün "trafikte kendisine bakarken kaza yaptığını" kaydeden Koçtemiz, şu görüşleri dile getiriyor: "Yanımdan geçerken bir bakıyor ki taksiyi kadın kullanıyor. Şaşırıp bakarken kaza yapıyor. Ancak erkek meslektaşlarımız bize saygılı davranıyor. En büyük hedefimiz taksicilikte kadın sayısını çoğaltmak. Erkeklere, (taksi şoförlüğü nasıl yapılır) öğreteceğiz."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder