3 Aralık 2011 Cumartesi

Çalışan kadın mı, ev kadınımı mutlu?

Ev kadınları, erkekler, bir zamanlar çalışmış olan ve halen çalışan kadınlar İnternet’teki bir kadın sitesinde bu soru üzerine tartışıyorlar. Sorunun cevabı yazının içinde...
“Çalışan kadın mı mutlu, ev kadını mı?” Başlangıçta çok çetrefil bir soru gibi görünüyor; ama ürkmeye kaçmaya hiç gerek yok. Bu soruyu yöneltenlere ki onlar İnternet’te bir kadın sitesinde tartışıyorlar bu konuyu, yine soruyla cevap verebiliriz. Şöyle diyebiliriz mesela: “Mutluluktan ne anlarsınız?”, “Bir mekanı ya da zamanı var mıdır mutluluğun?”, “Çalışmaktan ne anlarsınız, ev kadınları çalışmaz mı?”
Mühim olan üretmek
Mutluluk hayata karşı bir ‘duruş’sa eğer, yani dış dünyada yaşananlardan bağımsız, insanın kendi içinde oluşturduğu bir güçse ve şartlara göre pek değişmiyorsa bu gücü yakalamayı başaramamış tüm ev kadınları ve tüm çalışan kadınlar mutsuzdur aslında... Çocuklarının bakımını sağlamak için dışarıda çalışmayı reddeden bir kadın, sürekli olarak evde oturmanın kendisine neleri kaybettirdiğini düşünmek yerine, çocuklarıyla birlikte günü en güzel şekilde değerlendirmeye çalışıyorsa neden mutlu olmasın ki... Yine aynı şekilde birikimini ve donanımını ancak dışarıda çalıştığı bir işte ortaya koyabileceğini düşünen bir kadın, düşündüğü gibi davrandığı için neden mutsuz olsun ki... Tartışma forumu “üretici olmanın mutluluğa etkisi” üzerine kurulduğu için konuya da bu açıdan yaklaşmak gerekiyor. Üretici olmanın insanı mutlu kıldığı düşünülürse bu evde de başarılabilir, dışarıda da... Foruma ‘Serap2’ rumuzuyla katılan 27 yaşında evli ve bir bebek bekleyen bayan da yazısında kadınların evde çalışıp üretici olabileceklerini söylüyor ve kendi yaşamından örnek veriyor; “Bebek beklediğim için çalışma hayatıma bir müddet ara verdim. Şu an evden yapabileceğim işleri araştırıyorum. Reklamcıyım, İnternet aracılığıyla reklam projeleri, kataloglar, web sayfaları düzenleyip satabilirim. İngilizce, Almanca tercümeler yapabilirim. Bu şekilde evi ofis haline getirip, aynı anda çocuğumuzun yanında olabiliriz. Ne dersiniz?”
Kadınlar ikilemde kalıyor
Forumda çalışan kadınların bebeklerini bırakacak güvenli kurum ve kişiler bulamamalarının onları mutsuz ettiği görüşü ağır basıyor. Durum böyle olunca bir müddet de olsa işten ayrılıp çocuklarını büyüten kadınların ‘ben mutluyum’ diyen sesleri daha çok duyuluyor. Yasemin bu kadınlardan birisi ve şöyle diyor: “Üniversite mezunu bir kadınım. Şu anda üç çocuğum var, çocuklarımı kendim büyüttüm ve mutluyum. Çocuklarım büyüdüğünde çalışacağım ve gene mutlu olacağıma inanıyorum. Yani doğru zamanda doğru yerde mutlu olmaya çalışacağım.” Nilgün ise çalışan ancak eşi anlayışlı olan kadınların mutlu olabileceğini düşünüyor. “Ev dışında çalışan kadınlar, evde çalışanlardan daha çok mutludurlar. Ancak eşleri eğer sorumluluk paylaşmıyorsa, hele bir de küçük çocukları varsa işleri çok zor. Kurumlar bünyelerinde açtıkları kreşlerle kadınların çalışmasından daha büyük verim alabilirler. ” diyor Nilgün.
Hâlâ mı bu konu?
Foruma katılan erkeklerden kimisi karısını asla çalıştırmayacağını, kimisi uygun ortam olursa çalıştıracağını söylüyor, kimisi de çalışan karısına evdeki tüm işlerde yardım edeceğini vaat ediyor. Ancak Atakan rumuzlu beyin tepkisi foruma katılan kadınlardan büyük destek alıyor; “Bu devirde hâlâ böyle konuların tartışılıyor olması çok üzücü. Neden erkekler için ‘çalışan erkek mi mutludur, çalışmayan mı? diye sorulmuyor? Herkes çalışıp üretmeli ki kalkınalım.” Yeni tartışmacılarını bekleyen “Çalışan kadın mı yoksa ev kadını mı daha mutludur?” başlıklı forumda son durum, evde ya da dışarıda çalışsın kadının mutlu olabileceği fikrinin daha çok destek ve kabul görmesi..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder