3 Aralık 2011 Cumartesi

İlklerin kadınları: Kendinize güvenin

Sertab Erener, Nuran Devres, Lale Aytaman, Beyza Bilgin, Lale Orta... Onlar, bir kadının neleri başarabileceğini ispatladı. Hepsi alanında ilk.
Sertab Erener, Türkiye'nin 47 yıllık Eurovision rüyasını gerçeğe dönüştürürken, ilk kadın hakem Lale Orta, futbolun erkek sporu olmadığını ispatlamak için yeşil sahalarda düdük çalıyor. Türkiye'nin ilk kadın vaizi Prof. Dr. Beyza Bilgin ise çeyrek asırdır Türk kadınına İslam'ı anlatıyor. Lale Aytaman ilk kadın vali olarak bürokrasinin en üst noktalarından birinin kapısını kadınlara açmanın gururunu yaşıyor. Nuran Devres, 'Sihirli Cam'ın arkasından yüzündeki tebessümle milyonlara seslenen ilk kadın spiker olma unvanını taşıyor. Ortak mesajları ise şu: "Kendinize güvenin, başaracağınıza inanın, hiçbir zaman kendinizi erkeklerin gerisinde görmeyin."
1960 yılında İstanbul'da dünyaya gelen Lale Orta, Marmara Üniversitesi İşletme Bölümü'nü bitirmiş. Futbol merakı onu 'spor yönetimi' üzerine yüksek lisans yapmaya yöneltmiş. 4 kız çocuklu bir ailede yetişmesine rağmen anne ve babasının futbol merakı sayesinde sporla tanışmış. Futbolda karar kılan Orta, maçları saha içinde izleyebilmek için foto muhabiri olmak isterken kendini yeşil sahalarda buluvermiş. Türkiye'nin ilk bayan futbol takımı Dostlukspor'da kaleci ve kaptan olarak başlayan futbol serüveni ilk bayan futbol spikeri ve FIFA kokartlı ilk bayan hakem unvanlarıyla devam etmiş. 20 yıllık hakemliği boyunca sahada taşkınlıkla karşılaşmadığını anlatan Orta, "Maçlarımı hiçbir hakeme nasip olmayan olumlu tezahüratlarla yönettim." diyor.
1935 İzmir doğumlu Türkiye'nin ilk kadın vaizi Prof. Dr. Beyza Bilgin, kimya mühendisliğini kazandıktan bir yıl sonra aslında okumak istediği bölümün ilahiyat olduğunu keşfedip, din eğitimine başlamış... Bilgin, annesi gibi terzi olmak isterken, kendini kadınlara vaaz ederken bulmuş. İlk vaazını Ahitura Camii'nde veren Bilgin kadınlara "İslam'ın kadınların hayatına getirdiği iyileştirmeler" konusunu anlatmış. Kadınların her alanda faal olduğu bir Türkiye düşleyen Bilgin şu mesajı veriyor: "İslam terbiyesini yaygınlaştırmak için kampanya başlatılmalı. Erkekler, kadınlara karşı anne, kardeş bilinci ile hareket etmeli, kadınlar da aynı bilinç içinde olmalı."
Ankara'da doğan Nuran Devres, İngiliz dili ve edebiyatı eğitimi almış. Küçük yaşlardan beri hayalini kurduğu televizyon spikerliğine TRT'nin yayına başladığı 1968 yılında canlı yayın sunuculuğunu üstlenerek adım atmış. Türk televizyonlarında ilk anonsu yapan spiker olarak tarihe geçen Devres, TRT onun ilk anons kasetini kaybetmesi üzerine 15 yıl önce yeniden aynı anonsu yapmış. Şimdilerde senaryo yazarlığı yapan Devres, Türk kadınının toplumdaki yerinin yükselmesi için tek çarenin 'eğitim' olduğunu vurguluyor.
Yıllar önce Sezen Aksu'nun vokalistiydi. Daha sonra kendi albümünü çıkardı ve bir anda zirveye yerleşti. Eurovision yarışmasındaki performansıyla 47 yıllık Eurovision rüyasını gerçeğe dönüştürdü ve Türkiye'yi ilk defa birincilikle tanıştırdı. Yaptığı albümlerle yurtdışında da adını duyuran Erener, Türk kadınına şöyle sesleniyor: "Kadınlar Günü'nün yılda sadece bir kere sembolik bir anma günü olarak algılanmasından ziyade; düşünen, üreten, eğitimli, başarılı ve birçok alanda söz sahibi kadınların dünyada çoğalması için gereken bilincin yayılmasına, 365 gün çalışmamız gerektiğine inanıyorum."
Türkiye'nin ilk kadın valisi Lale Aytaman, 1991'de Muğla valisi oldu. Mülki amir olarak köy köy gezen Aytaman, Türkiye'de hiç kadın vali olmamasından yakınıyor. "Halbuki ben tek olarak kalmak istemiyorum." diyen Aytaman, kadınların her alanda kendisine güvenmesini istiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder