27 Ağustos 2011 Cumartesi

Anlamak Üzerine

Anlamak, sevmenin başlangıcıdır.  Anlamak,  dinlemenin ötesinde onun yerine kendinikoymaktır. Bir olay, durum karşında onun hissettiklerini hissetmektir.  Empati kurmaktır.Sevgidevamlı olarak anlayan, anlaşılan ve anlayıştır. Bir ömür sürebilecek  serüvendir. Sevgi üzerine kurulan tümilişkiler mutluluğun vatanını oluştururlar. 
 


Ağlıyor kadın sokağın  köşesinde sessiz sessiz.  Sokaktan geçenlerin hiçbiri ne kadını ne dekadının sessiz hıçkırıklarını farkediyor. Kadın kendini toparlamaya başlıyor/çalışıyor. Cebinden çıkarttığımendille siliyor gözlerini. Ayağa kalkıyor, çantasını alıp korkak adımlarlayürüyor. Çantasından telefonunu çıkartıyor, bir yandan da elindeki mendillegözlerini siliyor.
Telefonun tuşlarına basarkengözleri hüzünle kızgınlığın arasında bir dalganın içinde yüzüyor.  Telefonla konuşuyor gözlerindeki dalgalarınaksine sakin ve kendinden emin.
"Beni anlamanı beklerdim, oysakendini bile anlayacak durumda değilsin."
Telefondaki kişi  bir şeyler söylüyor ona, duydukları onukızdırmayı başarıyor. Gözlerindeki dalga sesini ele geçiriyor.
" Benim anlattığım ile seninanladığın farklı. Hiç düşündün mü neden? Neden birbirimizi anlamıyoruz hiçdüşün mü?"
Sessizlik, konuşmayı bölüyor.Herhangi bir cevap gelmediği kadının konuşmasından anlaşılıyor.
"Susuyorsun. Susman  ilişkimizin neden bittiğini gösteriyor."
Kadın telefonu kapatıyor,  bir başka sokağa girip uzaklaşıyor. Kadın giderkenaklımda kadının sözleri yankılanıyor. Kendini anlamak! Benim anlattığım seninanladığın! Anlamamak! İlişkinin bitmesi! Bir zincirin halkası gibi birbirlerini tamamlıyorlar. Anlamak insanilişkilerinde ne kadar önemli? İnsanlar birbirini anlamadan yaşayabilirler mi?
Anlamak, sevmenin başlangıcıdır.  Anlamak,  dinlemenin ötesinde onun yerine kendinikoymaktır. Bir olay, durum karşında onun hissettiklerini hissetmektir.  Empati kurmaktır.
Sevgi devamlı olarak anlayan,anlaşılan ve anlayıştır. Bir ömür sürebilecek serüvendir. Sevgi üzerine kurulan tüm ilişkiler mutluluğun vatanınıoluştururlar.
Her şey,  önce kendimizi anlamaktan geçiyor. Kendinianlamak, kendi güzelliğinin ve kusurlarının farkına varıp kendini sevmektir.Kendini sevmeyen bir başkasına sevgi ile değil, daha çok hastalıklı birduyguyla yaklaşır.  Bu hastalıklıyaklaşım ister aşk ister sevgi ister de başka bir maske altında olsun her zamankarşısındakine zarar verecek bir şekilde ortaya çıkıp kendini gösterir.Maskeler geçicidir ve her dem maskelerin altındaki duygular su üstüne çıkıpyaşananlara hakim olurlar.
Birbirimizi anlayarak birbirimizisevebiliriz. Biraz anlama çabası yaşamımızı güzelleştirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder