27 Ağustos 2011 Cumartesi

9 Başarılı Taktik!

Neden bazı insanlar daha başarılı oluyorlar? Bu sorunun cevabını başarılı insanlar bile tam olarak bilmiyor. Harvard Business Review başarılı insanların 7 özelliğini tanımlamış. İşte ofiste ya da hayatınızda uygulamak isteyeceğiniz 9 başarı taktiği:
1. Belirgin Olun
Kendinize bir hedef seçerken mümkün olduğu kadar belirgin olmaya çalışın. Mesela, kilo vermek gibi gündelik, ama hayatınızı etkileyen bir hedefte bile “biraz kilo vermek istiyorum” yerine “5 kilo vereceğim” demeyi yeğleyin. Harvard Business Review’a göre tam olarak ne elde etmek istediğinizi bilmek sizi daha iyi motive edermiş.
2. Anı Değerlendirin
Hayatta meşguliyetten fırsatları kaçırırız ve çoğunlukla bunun farkında bile değilizdir. Oysa hedeflere ulaşmak çabuk davranmayı gerektirir. Fırsat vaat eden bir telefon görüşmesi ya da e-mail’i cevapsız mı bıraktınız? Peki, gerçekten zamanınız yok muydu?
Fırsatlar elinizden kaçmadan onlara zaman ayırmak için plan yapın. Mesela, “her sabah 1 saat networking yaparak yeni fırsatlar araştıracağım” ya da “her Salı, Çarşamba ve Perşembe yarım saatimi spora ayıracağım”, gibi.
Araştırmalar göstermiş ki plan yapmak başarı şansınızı %300 artırıyor; çünkü spor örneğindeki gibi gün boyu o yarım saati yakalamak için aklınız siz farkında olmadan fırsat kolluyor.
3. Nerede Olduğunuzu Tam Olarak Bilin
Başarmak için çabalarken gelişiminizi dürüstçe gözden geçirin. Ne kadar iyi ya da kötü gittiğinizi bilmiyorsanız kendinizi düzeltemez, durumunuza uygun yeni stratejiler belirleyemezsiniz. Bu yüzden arada bir durup kendinize hedefinize dair nerede olduğunu sorun.
4. Gerçekçi Bir İyimser Olun
Bir hedef koyarken onu elde edeceğinizi umun, bu motivasyonu güçlü kılmak için gereklidir; ama hedefinize ulaşmanın zorluklarını sakın göz ardı etmeyin. Hedeflere ulaşmak zaman, planlama, çaba ve kararlılık gerektirir. Her şeyin kolayca kucağınıza düşeceğini düşünmek sizi başarısızlığa sürükleyecektir. Evet, her şey harika olacak; ama bu bedelsiz olmayacak.
5. “Daha İyi” Olmaya Odaklanın, “İyi” Olmaya Değil
Kimi insanlar ne yaparsa yapsın asla “daha iyi” olamayacağına inanır. Bu yüzden “kendini geliştirecek” hedefler yerine “kendini kanıtlayacak” hedefler seçer. Oysa kendini geliştirmek her zaman mümkündür. “Daha iyi” olmak varken “iyi” ile yetinmeyin.
6. Dayanıklı Olun
Dayanıklılık uzun süre çaba gerektirecek hedefleri üstlenmek ve zorluğa karşı direnecek gücü bulmak için gerekli. Araştırmalar dayanıklı insanların daha çok eğitim aldığını ve okulda daha yüksek not ortalamasına sahip olduğunu göstermiş.
“Ama ben dayanıklı değilim” mi diyorsunuz? Size bir iyi haberimiz var! Eğer dayanıklı değilseniz bunu geliştirebilirsiniz. İhtiyacınız olanlar efor, istikrar ve strateji. İnanmıyor musunuz? O zaman okumaya devam edin.
7. İradenizi Güçlendirin
“İrade vücuttaki kaslar gibidir” diyor Harvard BR. Ne kadar çok çalıştırırsanız o kadar güçlenir. İradenize egzersiz yaptırmalısınız. Bunun en iyi yolu da normalde yapmak istemeyeceğiniz, ama sizin için iyi olan bir şeye kendinizi zorlamaktır.
8. Hayatla Didişmeyin
İradenizi güçlendirdiniz… Artık daha güçlüsünüz, ama iradeniz ne kadar güçlü olursa olsun hayatla didişmek gibi bir hataya düşmeyin. Yani, üzerinize kaldırabileceğinizden fazla yük yüklemeyin.
Mesela, aynı anda iki zorlu hedefe ulaşmaya çalışmayın veya aşırı özgüvenle kedinize zarar verecek şeyler yapmayın. Unutmayın, başarılı insanlar hedeflerine ulaşırken işleri zorlaştırmamayı çok iyi bilirler.
9. “Ne Yapacağınıza” Yoğunlaşın, “Ne Yapmayacağınıza” Değil
Diyelim ki bir karakter özelliğinizi geliştirmek istiyorsunuz. Bunun topluluk önümde aşırı heyecan duymak olduğunu düşünelim. Topluluk önüne geçtiğinizde “Heyecanlanma! Sakın heyecanlanma!” diyerek kendinize telkin vermenin bir faydasını göremezsiniz; çünkü ters tepki yapar.
Onun yerine heyecanlandığınızda ne yapacağınıza karar vermeniz gerekir. Mesela, “Topluluk önünde heyecanlandığımda gruptaki tek bir kişiye odaklanıp yalnız onunla konuştuğumu hayal edeceğim” ya da “Konuşmaya başlamadan önce 3 derin nefes alacağım” gibi taktikler daha iyi sonuç verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder