8 Temmuz 2011 Cuma

Timothy William Burton

Timothy William Burton, 25 Ağustos 1958 tarihinde doğmuş Amerikalı bir yönetmendir.
Sıradışı ve tuhaf tarzı ile bilinen Tim Burton'un özellikle stop-motion animasyon tekniği ile çekilen filmlerinde karakterlerinin abartılı olmalarına rağmen insani değerlerini kaybetmemeleri dikkat çekmektedir. Sıradışı olan filmlerinde Gotik betimlemeler kullanır.
1989'da aktris Lena Giekese ile evlenmiştir. Batman Returns'ün ardından eşinden ayrılan Tim Burton, Lisa Marie ile 1992-2001 arasında nişanlı kalmıştır. 2001'den beri Helena Bonham Carter ile nişanlı olan yönetmenin bu birliktelikten 2003 yılında Billy-Ray Burton adlı bir oğlu ve 2007 yılının sonunda Nell Burton adında bir kızları olmuştur.
Yönetmenin favori oyuncuları Johnny Depp ve Helena Bonham Carter dır.Johnny Depp ' in yakın arkadaşıdır.Ayrıca nişanlısı Helena Bonham Carter' dan olan oğlu Billy-Ray'in vaftiz babası Johnny Depp'tir.

Konu başlıkları

[gizle]

Gençlik Yılları

Tim burton 25 ağustos 1958 tarihinde Kaliforniya Burbank’ta doğdu. Jean Burton(kızlık soyadı: Erikcson) ve Billy burton’un ilk oğullarıydı.Annesi hediyelik eşya dükkânı işletiyordu ve babası Burbank Park’ta çalışıyordu.[1]

Tim burton içine kapanık bir çocuktu. 12 yaşındayken ailesinin yanında yaşayamayacağını düşünerek babaanneisnin yanına yerleşti.Diğer çocukların aksine o karikatür çizip düşük bütçeli korku filmleri izliyordu.Vincent Price onu en çok etkileyen karakterlerden biri olmuştur.Film çekmeye de küçük yaşlarda başlamıştı.Stop-motion tekniği ile ya da 8mm'ye sessiz filmler çekiyordu.13 yaşında çektiği The Island of Doctor Agor ilk filmi olarak bilinir.
Burbank lisesinde okudu.Fazla iyi bir öğrenci olduğu söylenemezdi. 9. sınıfta çevre kirliliğine karşı düzenlenen yarışma için çizdiği poster ona ilk başarısını getirdi. Posteri 1 yıl boyunca sokaklarda yer aldı. Lise yıllarında California Institue of Arts’a gitmek için Disney'den burs kazandı.California İnstitue‘deki sınıf arkadaşlarından bazıları Brad Bird, John Muster, Henry Selick oldu (Selick ile The Nightmare Before Christmas ve James and the Giant Peach adlı filmlerde birlikte çalıştılar.)Burton bu okulda Stalk of the celery monster ve King of Octopus adında iki kısa film çekti. Burada 3 yıl boyunca eğitim aldıktan sonra animatör çırağı oalrak Disney stüdyolarına girmeyi başardı.

Kariyeri

Disney Yılları


"Her şeyi düşünüp çizmeme izin veriliyordu, ama hiçbirisi kullanılmıyordu.-Tim Burton"

Projesinde çalıştığı ilk film bir Ralph Bakshi uyarlaması olan "The Lord of the Rings" idi ancak yapımda adı geçmedi. Sonrasında, o zamanlarda çok da istemediği bir yönde "The Fox and the Hound" için çizimler yaptı. Film karakterlerinin genel sevimli yapısının dışında olması nedeniyle Burton'ın çizimleri Disney tarafından reddedildi. Tim Burton, Disney'de bulunduğu günlerde pek mutlu değildi ancak ileride ünlü olacak "The Nightmare Before Christmas"ın temelini oluşturan şiir ve ilüstrasyonlarını burada olduğu dönemde yaptı. Vincent animasyonu ile birçok ödül alan Tim Burton, sonraki yıllarda yönettiği Luau (1982) ve Hansel ve Gretel (1982) ile çok fazla başarı sağlayamadı.
Bunu Barret Oliver, Daniel Stern ve Shelley Duvall'ın rol aldığı "Frankenweenie"(1984) adlı kısa film takip etti. Siyah-beyaz çekilen ve James Whale'in "Frankenstein"ından ilham alınarak yapılan bu film, bir araba kazasında öldükten sonra onu yeniden canlandıran bir çocuk hakkındaydı. Festivallerde övgü kazanmasına rağmen, Disney bu filmi, çocuklar için fazlasıyla korkutucu bularak, rafa kaldırdı.Bu olaydan sonra Disney ile burtonun yollarını ayırması uzun sürmedi. Ancak Frankenweenie 1992 yılında video olarak gösterime sunuldu.




"Her şeyi düşünüp çizmeme izin veriliyordu, ama hiçbirisi kullanılmıyordu.-Tim Burton"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder